Bosch Classic Condense Hata Kodları
Bosch Classic Condense ZWB 28-3C (B1 RDC 28 41 H) model yoğuşmalı kombilerde meydana gelen arıza kodları ve çözümleri.
A7 Arızası Sıcak su ntc problemi.
Sıcak su kullanım sensöründe arıza olduğu zaman ekranda beliren arıza kodududur. Ntc sensörde arıza olduğu zaman, kablolarda kısa devre kopma olduğunda veya borularda nemlenme olduğunda bu sorun yaşanır.
A8 Arızası BUS iletişim kesintisi.
Bu arıza kombi bağlantı kablolarında sorun olduğunu gösterir. Veya termostat sorunu da yaşanıyor olabilir. Kullanıcı olarak cihaza müdahaleniz söz konusu olamaz.
B1 Arızası Kod anahtarı algılanmıyor.
Kod anahtarının algılanmadığını belirten arıza kodudur.Kod anahtarını yerine doğru bir şekilde takın, numarasını kontrol ettikten sonra gerekirse değişimini sağlayın.
B2 ve B3 Arızası Dahili sorun.
Bu durumda cihaza müdahalede bulunmamanızı öneririz. Yapabileceğiniz herhangi bir işlem de bulunmamaktadır. Dahili sorun olduğu için ancak yerinde tespit yapılabilir.
C6 Arızası Fan görev yapmıyor.
Prosestatın ateşleme esnasında devreye girmediği ya da devreye girip devreyi kapatmadığını bildirir. Atık gaz sorunudur. Cihaz bir sebeple yeterli hava akışı sağlayamazsa bu hatayı verebilir.
Muhtemel Sebepler Nelerdir?
Bosch hermetik ve yoğuşmalı kombiler bina bacasına bağlı çalışmamaktadır. Hava akışı da genelde fan yardımı ile sağlanmaktadır. C6 arıza kodunun yaşanmasındaki sebep ise hava akışına yardımcı olan parçaların birinde ya da birkaçında sorun olmasıdır.
Fan arızası,
Soketli fan kablosunda sorun olması,
Prosestatın arızalı olması,
Elektronik kartta sorun olması,
Hava akım borusunun yerinden çıkması,
Hava akım borusunun standart ölçülerde olmaması durumlarıdır.
Hangisinde ya da hangilerinde sorun olup olmadığını ancak Ankara bosch kombi servisi firmamızdan gelen ustalarımızın tespiti sonrası anlayabilirsiniz.03124768656
***Bosch yoğuşmalı kombilerde prosestat olmadığı için C6 arızası durumunda fan ya da elektronik kartta sorun olduğu gözlenmektedir. Bosch hermetik kombilerde yukarıda bahsettiğimiz parçalarda sorun olabilmektedir.
***Bosch kombiniz bacalı ise; baca tıkanıklığı, bacanın çekmemesi veya baca sensöründe arıza olması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.
Fan Hermetik ve yoğuşmalı kombilerde hava akışını sağlayan yani dışarıdan temiz havayı alıp, yanma sonrası meydana gelen atık gazı dışarı gönderen parçadır.
Prosestat Sadece hermetik kombilerde bulunan fandan aldığı + basınç ile atık gaz sisteminde sorun olup olmadığını anakarta aktaran yardımcı parçadır.
Anakart Kombinin beyni olup cihazda bulunan parçalara çalışması adına komut veren en önemli parçadır.
Bosch hermetik ve yoğuşmalı kombilerde dışarı uzanan hava akım borusu bulunmaktadır. Hava akım borusu içine bakacak olursak çift boru yerleştirilmiştir. Dışarıdaki boru dışarıdan temiz havayı içeri alırken, içerideki boru içerideki atık gazı dışarı göndermektedir.
CC Arızası Dış hava sensörü algılanmıyor.
Dış hava sıcaklık sensörünün algılanmadığı zaman ekranda bu hata kodu çıkmaktadır. Dış hava sensörü dışarıya bağlantısı yapılan ve dışarının sıcaklığına göre kombiyi çalıştıran bir parçadır. Kombinizde dış hava sensörü var ise arızalıdır. Yoksa elektrik açısından bir sorun olabilir.
D3 Arızası 8 ve 9 köprüsü eksik ya da harici sıcaklık limitörü devreye girmiş.
Soket yerine oturmamış, köprü eksik, yerden ısıtma sıcaklık sınırlayıcısı devreye girmiş ise ekranda bu hata kodu belirir. Bu durumda kullanıcı olarak yapabileceğiniz hiçbir işlem ya da müdahale bulunmaz.
D5 Arızası Harici extern sıcaklık sensörünün arızalı olduğunu belirtir.
Sensör ve kabloları kontrol edilmelidir. Sorun ne ise ona göre uzman servis ekibi tarafından müdahale yapılmalıdır.
E2 Arızası Gidiş sıcaklık suyu sensörü sorunu.
Sıcaklık sensörünün arızalı olabileceğini veya kabloları ile alakalı bazı aksaklıkların söz konusu olabileceğini belirten arıza kodudur. Sensörde arıza, kablolarda kopukluk, kablolarda kısa devre, sensör borularında nemlenme olabilir..
E9 Arızası Tesisat basıncı düşük veya aşırı ısınma sorunu.
Genel modellerde düşük su basınç sorunu olarak bilinmektedir. Aşırı ısınma sorunu olarak da karşımıza çıkabilir.
Kullanıcı Servis Öncesi Ne Yapabilir?
Bosch kombi kullanıcısı bu arıza durumunda cihazın bar değerini kontrol etmeli. Genel modellerde basınç göstergesi panel üzerinde yer almaktadır. Panele bakacak olursanız eğer yuvarlak bir gösterge göreceksiniz. Gösterge 1 den başlar bar değerine göre sıralanır. Bakacak olursanız eğer sıfıra yakın olduğunu göreceksiniz.
Bu arıza durumunda cihazın basıncı düşük olabilir ve cihaza su basmanız gerekebilir.
Bosch Kombiye Nasıl Su Basılır?
Bosch kombilerin modellerine göre doldurma muslukları şekil olarak da renk olarak da farklı olabilmektedir. Bosch kombide doldurma musluğunun yeri: kalorifer tesisat gidiş suyu ile sıcak su çıkış bağlantısı arasındadır. Yani sol alt kısımdadır. Bosch kombiye monteli durumdadır. Cihazın altında yer alan boruların üstündeki tesisat vanaları değildir. Bu vanalar doldurma musluğu ile karıştırılmamalıdır. Çünkü doldurma musluğu tesisat boruları üzerinde değil kombiye direkt monteli durumdadır.
**Bosch kombide iki boru arasında cihaza monteli olarak yer alan mavi ya da genelde siyah olabilen (çok nadir kırmızı da olabilmektedir) çevirmeli plastik uçlu doldurma musluğunu sola çevirin. Sola çevirmeniz sonrasında cihazdan su sesi geldiğini duyacaksınız. Bar saati 1 ile 2 bar arasına gelene kadar işlemi yapın. Bahsedilen bar değerine geldiği zaman doldurma musluğunu sağa çevirerek kapatın. Tam olarak kapattığınızdan emin olun. Yaşanılan E9 hata kodunun ekrandan silindiğini göreceksiniz. Cihaz çalışmaya devam edecektir.
--Bosch kombiye su bastıktan sonra ekrandaki E9 hata kodu silinmedi ve sorun devam ediyor ise;
Cihaza reset atmanız gerekmektedir.
▬ Bosch kombilerin bazı modellerinde direk “RESET” yazan düğme ile, Bazı modellerinde “OK” yazan düğme ile, Bazı modellerinde ise “AÇMA-KAPAMA DÜĞMESİ İLE ANAHTAR SİMGESİ OLAN DÜĞMEYE AYNI ANDA BASILARAK resetleme işlemi yapılabilir.
Su basma işlemi sonrasında arıza düzelmezse, basınç normal değerde ise parçalarda sorun olabilir.
Bu parçalar; pompa, ana eşanjör, üç yollu vana, sensör, elektronik kart gibi parçalardır. Aynı zamanda tesisat veya filtrenin tıkalı olması da bu soruna sebep olabilir. Bu durumda servis yardımı almak gerekir.
EA Arızası Ateşleme sisteminde sorun var.
Kullanıcı olarak öncelikle Classic Condense kombinin gaz vanasının açık olup olmadığından emin olmalısınız. Kombinizin gaz giriş vanası açık mı ? buna bakmalısınız. Gaz vanası kapalı ise açmalısınız. Ardından birkaç resetleme işlemi uygulamalısınız. Sorun hala devam etmekte ise; ateşleme elektrodu ve kablosunda, iyonizasyon elektrodu ve kablosunda, elektronik kartta veya gaz armatöründe sorun olabilir.
F0- F1 Arızası Dahili hata.
Genel bir arıza durumudur. Teknik açıdan sorunu yerinde görmeden net bilgi vermek doğru olmaz.
F7 Arızası Kombi kapalı olduğu halde cihaz alev algılamaya devam ediyor.
Cihazın kapalı olmasına rağmen alevin devam ettiği belirten bir sorundur. ombi kapalı olduğu halde veya kullanılmadığı halde alevin algılandığını belirten arıza kodudur.
Kullanıcı Bu Durumda Ne Yapabilir?
Classic Condense Kombiyi Resetleme Classic Condense model kombilerde aşağı doğru çekilen panel bulunur. Paneli açtığınızda sağ üst kısma doğru bakın. Köşede basınç göstergesi (manometre) yer alacaktır. Basınç göstergesinin hafif sol tarafında doğru baktığınızda “reset” yazan bir buton göreceksiniz. Resetleme işlemi için bu butona bir kez basmanız yeterlidir. Resetleme işlemi bu şekilde yapılabilir.
1 resetleme uygulaması sonrasında sorunun devam ettiğini gördüğünüzde işlemi maksimum 3 kez daha tekrar edebilirsiniz. Sonuç aynı ise resetleme işlemini bırakarak Ankara kombi servisini aramalısınız 03124768656
Arıza Çözümü
Elektrotlarda sorun olabilir Classic Condense model kombilerin brülöründe elektrotlar yer alır. İyonizasyon elektrodu ve ateşleme elektrodu olarak adlandırdığımız bu parçalarda tıkanma olduğunda ya da sorun olduğunda alev algılanmaya devam eder ve bu sorun oluşur. Parça tıkalı ise tıkanıklık giderilir, arızalı durumda ise değişimi gerekir.
Atık gaz yolu kapalı olabilir Atık gaz sistemi kontrol edilmelidir. Buna bağlı birçok parça vardır ve hangi parçada sorun olduğu ancak yerinde görülür ise tespit yapılabilir. Uzman yardımı alırsanız sorun net tespit edilerek sorun çözümlenebilir.
Gaz valfinde sorun olabilir Gaz valfi ateşleme sisteminde önemli bir parçadır ve arıza yaptığı zaman birçok sorun yaşanabilir. Cihazın kapalı olmasına karşın alevin hala algılandığı durumlarda gaz valfi arızalı olabilir. Arızalı durumda ise değişimi yapılır ve sorun çözümlenir.
Elektronik kart arızalı olabilir veya nemlenmiş olabilir Cihazın kapalı olduğu halde alevin algılanmaya devam ettiği durumlarda muhtemel sebeplerin başında elektronik kart sorunu yer alır. Bu durumda elektronik kartın arızalanması veya nemlenmesi durumları söz konusu olabileceğinden elektronik kart uzman ekipler tarafından kontrol edilir. Bir sorun görülür ise kart tamir edilecek arızada ise tamiri yapılır değilse veya kullanıcı değişimini talep ederse değişimi ile sorun çözümlenmiş olur.
FA Arızası Gaz kesik olduğu halde alev algılanmaya devam ediyor.
Gazın kapalı olmasına rağmen alevin hala devam ettiğini belirten arıza durumudur. Bu sorunda önce resetleme işlemi uygulamalısınız. Bu arıza durumunda muhtemel sebepler; gaz armatürü, iyonizasyon elektrodu veya anakart olabilmektedir.
FD Arızası Reset kilitlenmesi sorunu.
Reset butonuna uzun süreli basılı tutmanız sebebi ile reset tuşunun kilitlendiğini belirten arıza kodudur.
Sorun Neden Yaşanır?
Classic Condense FD Arızası reset düğmesine uzun süre basılı tutulduğunda veya sık sık basıldığında karşılaşabileceğiniz reset kitlenmesi sorunudur. Reset düğmesine olması gerekenden çok bastığınız için kombi kilitlenir, ekranda da Fd hata kodu belirir.
Sorun Nasıl Çözümlenir?
Bu durumda sorunu çözümlemek amacı ile servis yardımı almanıza gerek yoktur. Kombi yanında bulunan şalteri kapatıp birkaç saniye sonra yeniden açtığınızda sorun düzelecektir. Düzelme olmaz ise “reset” düğmesine bir kez basmayı deneyin. Sorun mutlaka çözümlenecektir.